okey kali ini kami pelajar SPPH bermain lagi didalam lab... tapi bukan main saje - saje jew tau... huhu kami buat amali... amali kali ini adalah berkaitan dengan percambahan biji benih...
jadi sebelum panjang lagi bebelan saya yang mengarut ni..jom saya kongsikan apa yang kami buat... dan untuk makluman semua ini adalah laporan amali kami....
1.0
PENGENALAN
Biji
benih adalah berasal daripada ovul yang yang disenyawakan. Dalam biji benih,
terdapat embrio yang berkembang. Selain itu, biji benih mengandungi simpanan
makanan bagi embrio yang dilitupi oleh lapisan keras yang dipanggil TESTA (
kulit biji benih)
Makanan
disimpan dalam kotiledon. Bagi sesetengah tumbuhan ada yang mempunyai satu
kotiledon, seperti jagung. Namun ada juga yang mempunyai dua kotiledon seperti
biji kacang hijau.
Bahagian
yang berbeza pada pada biji benih, dan ada fungsi yang tersendiri iaitu:
a) Kulit
biji
I.
Testa – melindungi biji
benih
II.
Hilum – tempat biji
benih melekat pada buah
III.
Mikropil – bukaan yang
membenarkan air dan udara masuk
b) Embrio
I.
Plumul – bahagian
embrio yang menjadi pucuk
II.
Radikel – bahagian
embrio yang membesar menjadi biji benih
III.
Kotiledon – menyimpan
dan membekalkan makanan untuk biji benih
Biji
benih akan bercambah jika mempunyai keadaan yang sesuai iaitu
I.
Air
II.
Udara
III.
Suhu yang sesuai
2.1 TUJUAN
Untuk
mengkaji keperluan percambahan biji benih
2.2 SENARAI
ALATAN YANG DIGUNAKAN
BIL
|
NAMA
BAHAN / GAMBAR
|
1
|
Kapas
|
2
|
Biji benih
|
3
|
Air paip
|
4.
|
Air didih yang telah disejukkan
|
2.4 LANGKAH KERJA
b) 10
biji benih dimasukkan kedalam setiap radas
c) Radas
yang telah diletakkan biji benih akan disiram atau direnjis dengan air (kecuali
radas yang berlabel B2)
d) Percambahan
biji benih diperhatikan setiap hari
e) Keputusan
percambahan biji benih dicatat selepas lima hari.
Set
pertama
Kaedah untuk percambahan
|
Label radas
|
Rawatan
|
Langkah kerja
|
Cahaya
|
A1
|
Diletakkan diatas meja tanpa dilembabkan
|
a) Masukkan
kapas kedalam radas/ bekas plastik
b) Masukkan
10 biji benih kedalam radas.
c) Kemudian
letakkan diatas meja.
d) Siram
radas pada hari yang berikutnya dengan menggunakan air paip. (setiap hari)
e) Keputusan
diambil selepas 5 hari
|
Air
|
B2
|
Dilembabkan dengan air seperti
biasa
|
a) Masukkan
kapas kedalam radas/ bekas plastik
b) Masukkan
10 biji benih kedalam radas.
c) Kemudian
siram atau lembabkan kapas dengan menggunakan air paip
d) Kemudian
letakkan diatas meja.
e) Siram
radas pada hari yang berikutnya dengan menggunakan air paip. (setiap hari)
f) Keputusan
diambil selepas 5 hari
|
Oksigen
|
C1
|
Dilembabkan di dalam air yang
telah didihkan dan dibiarkan sejuk. Diletakkan diatas meja
|
a) Masukkan
kapas kedalam radas/ bekas plastik
b) Masukkan
10 biji benih kedalam radas.
c) Lembabkan
kapas dengan menggunakan air yang telah dididihkan (air masak).
d) Kemudian
letakkan diatas meja.
f) Keputusan
diambil selepas 5 hari
|
Suhu
|
D1
|
Disimpan didalam peti sejuk
selepas dilembabkan
|
a) Masukkan
kapas kedalam radas/ bekas plastik
b) Masukkan
10 biji benih kedalam radas.
c) Lembabkan
kapas dengan menggunakan air paip.
e) Keputusan
diambil selepas 5 hari
|
Set
kedua
Kaedah untuk percambahan
|
Label radas
|
Rawatan
|
Langkah kerja
|
Cahaya
|
A2
|
Disimpankan didalam laci selepas
dilembabkan
|
a) Masukkan
kapas kedalam radas/ bekas plastik
b) Masukkan
10 biji benih kedalam radas.
c) Kemudian
letakkan didalam laci.
d) Siram
radas pada hari yang berikutnya dengan menggunakan air paip. (setiap hari)
e) Keputusan
diambil selepas 5 hari
|
Air
|
B2
|
Dibiarkan kering selepas
dilembabkan
|
a) Masukkan
kapas kedalam radas/ bekas plastik
b) Masukkan
10 biji benih kedalam radas.
c) Kemudian
siram atau lembabkan kapas dengan menggunakan air paip
d) Kemudian
letakkan diatas meja. (tidak perlu siram)
e) Keputusan
diambil selepas 5 hari
|
Oksigen
|
C2
|
Dilembabkan seperti biasa dan
diletakkan diatas meja.
|
a) Masukkan
kapas kedalam radas/ bekas plastik
b) Masukkan
10 biji benih kedalam radas.
c) Lembabkan
kapas dengan menggunakan air paip.
d) Kemudian
letakkan diatas meja.
e) Siram
radas pada hari yang berikutnya dengan menggunakan air paip. (setiap hari)
f) Keputusan
diambil selepas 5 hari
|
Suhu
|
D1
|
Diletakkan diatas meja pada suhu
bilik selepas dilembabkan
|
a) Masukkan
kapas kedalam radas/ bekas plastik
b) Masukkan
10 biji benih kedalam radas.
c) Lembabkan
kapas dengan menggunakan air paip.
d) Kemudian
diletakkan didalam pada suhu biasa (suhu bilik).
e) Sira,
biji benih setiap hari.
f) Keputusan
diambil selepas 5 hari
|
2.5 KEPUTUSAN
Bilangan biji benih yang bercambah
|
|||
Set 1
|
Set 2
|
||
A1
|
5
/ 10
|
A2
|
10
/ 10
|
B1
|
2
/ 10
|
B2
|
0
/ 10
|
C1
|
6
/ 10
|
C2
|
6
/ 10
|
D1
|
0
/ 10
|
D2
|
5
/ 10
|
2.6 SOALAN
a) Mengapakah
air dalam radas C1 didihkan?
Untuk
membebaskan udara (oksigen) yang berada didalam air.
b) Apakah
faktor yang menyebabkan biji benih tidak bercambah?
-
suhu yang tidak bersesuaian
-
oksigen yang tidak mencukupi
-
air
c) Apakah
kesimpulan yang boleh anda buat mengenai ujikaji ini
Melalui
uji kaji yang dilakukan ini, dapat diperhatikan bahawa dalam memastikan biji
benih bercambah dengan baik terdapat beberapa factor penting yang diambil kira
iaitu dengan kehadiran air, kehadiran udara (oksigen) dan juga suhu yang
bersesuaian. Bagi uji kaji ini, bagi bekas berlabel B2 dapat dibuktikan bahawa
tanpa kehadiran air, biji benih tersebut tidak akan bercambah. Untuk bekas D1
pula, biji benih tidak bercambah disebabkan oleh keadaan suhu yang tidak
berseusaian. Bagi bekas berlabel B1 pula, disebabkan oleh tidak mendapat air
yang mencukupi, biji benih tidak dapat bercambah dengan baik.
d) Kirakan
peratus percambahan biji benih dalam bekas C2.
= (biji benih yang bercambah / jumlah biji benih yang disemai) x 100%
= (6/10) x 100%
= 60%
3.0
TAJUK:
Mengkaji keadaan yang diperlukan bagi percambahan biji benih.
3.1 TUJUAN
Untuk
mengkaji keadaan yang diperlukan bagi percambahan biji benih.
3.2 SENARAI
ALATAN YANG DIGUNAKAN
3.3 BAHAN
YANG DIGUNAKAN
BIL
|
NAMA
BAHAN / GAMBAR
|
1
|
|
2
|
Biji benih
|
3
|
|
4
|
|
5
|
3.4 LANGKAH
KERJA
b) Tabung
uji A,B,C dan E diletakkan dalam makmal.
Tabung uji D diletakkan dalam peti sejuk.
c) Biji
benih diperhatikan selepas 5 hari
Kaedah untuk percambahan
|
Label radas
|
Rawatan
|
Langkah kerja
|
Air, udara, dan suhu
|
A
|
Kapas basah dan 3 biji benih.
Diletakkan diatas meja.
|
a) Masukkan
kapas kedalam tabung uji
b) Masukkan
3 biji benih kacang hijau.
c) Kemudian
lembabkan kapas dengan menggunakan air paip.
d) Diletakkan
diatas meja.
e) Siram radas pada hari yang berikutnya dengan
menggunakan air paip. (setiap hari)
f) Keputusan
diambil selepas 5 hari
|
Air
|
B
|
Kapas kering dan 3 biji benih.
Diletakkan diatas meja.
|
a) Masukkan
kapas kedalam tabung uji
b) Masukkan
3 biji benih kacang hijau.
c) Diletakkan
diatas meja.
d) Keputusan diambil selepas 5 hari
|
Udara
|
C
|
3 biji benih dan lapisan minyak.
Diletakkan diatas meja
|
a) Masukkan
3 biji benih kacang hijau. Kedalam tabung uji.
b) Kemudian
masukkan air paip setengah dari panjang tabung uji.
c) Masukkan
satu lapisan minyak kedalam tabung uji.
d) Diletakkan
diatas meja.
e) Keputusan
diambil selepas 5 hari
|
Suhu
|
D
|
Kapas basah dan 3 biji benih.
Disimpan didalam peti sejuk
|
a) Masukkan
kapas kedalam tabung uji
b) Masukkan
3 biji benih kedalam radas.
c) Lembabkan
kapas dengan menggunakan air paip.
d) Kemudian
diletakkan didalam peti sejuk.
e) Keputusan
diambil selepas 5 hari
|
Cahaya
|
E
|
Kapas basah dan 3 biji benih.
Disimpan didalam tempat yang gelap
|
a) Masukkan
kapas kedalam tabung uji
b) Masukkan
3 biji benih kedalam radas.
c) Lembabkan
kapas dengan menggunakan air paip
d) Kemudian
diletakkan didalam tempat yang gelap
e) Keputusan
diambil selepas 5 hari
|
3.5 KEPUTUSAN
Tabung uji
|
Kehadiran
|
Pemerhatian percambahan biji benih (bercambah /
tidak bercambah)
|
|||
Air
|
Cahaya
|
Udara
|
Suhu yang sesuai
|
||
A
|
/
|
/
|
/
|
/
|
Bercambah
|
B
|
/
|
/
|
/
|
Bercambah
|
|
C
|
/
|
/
|
/
|
Tidak bercambah
|
|
D
|
/
|
Tidak bercambah
|
|||
E
|
/
|
/
|
/
|
Bercambah
|
3.6 ANALISIS
1. Nyatakan
ketidakhadiran bahan atau keadaan yang menyebabkan biji benih tidak bercambah
a) Tabung
uji B: Tidak ada kehadiran air pada permulaan ujikaji tetapi berlaku
percambahan
b) Tabung
uji C: Tidak ada kehadiran udara didalam tabung uji kerana telah ditutupi
oleh minyak
c) Tabung
uji D: Tidak ada kehadiran air, cahaya dan suhu yang tidak sesuai,
percambahan biji benih tidak berlaku disebabkan oleh tiga keperluan tidak
dipenuhi
d) Tabung
uji E: Tidak ada kehadiran cahaya, namun percambahan beji benih terjadi.
2. Apakah
pemboleh ubah:
a) Dimanipulasi:
Keadaan untuk percambahan
b) Dimalarkan:
Jenis biji benih
c) Bergerak
balas: Percambahan biji benih
3. Apakah
keadaan yang diperlukan bagi percambahan biji benih?
-
air
-
udara
-
suhu yang sesuai
4. Tabung
uji manakah yang bertindak sebagai kawalan?
Tabung
uji A
5. Mengapakah
minyak digunakan dalam tabung uji C?
Bagi
menghalang udara daripada larut dalam air masak.
6. Apakah
yang tidak ditemui dalam air masak (telah didih)?
Udara
7. Apakah
yang berlaku pada tabung uji E. terangkan jawapan anda.
Biji
benih akan bercambah, ini adalah disebabkan factor percambahan biji benih
hanyalah air, udara dan juga suhu yang sesuai. Cahaya tidak diperlukan untuk
percambahan biji benih
8. Kesimpulan
eksperimen ini
Secara
keseluruhannya, melalui uji kaji yang dijalankan ini, dapat dibuktikan bahawa
udara, air dan suhu merupakan suhu yang diperlukan untuk percambahan biji
benih.
4.0
TAJUK
: Percambahan Epigeal dan Hipogeal
4.1 TUJUAN
Untuk
mengkaji percambahan Epigeal dan Hipogeal melalui percambahan biji benih kacang
dan jagung
4.2 SENARAI
ALATAN YANG DIGUNAKAN
BIL
|
NAMA
ALATAN / GAMBAR
|
1
|
Bikar 80 ml / bekas plastik
|
2
|
Botol spray
|
4.3 BAHAN
YANG DIGUNAKAN
BIL
|
NAMA
BAHAN / GAMBAR
|
1
|
Peat moss
|
2
|
Biji benih kacang
|
3
|
Biji benih jagung
|
4
|
Air paip
|
4.4 LANGKAH
KERJA
a) 60
ml peat moss dimasukkan kedalam bekas plastik.
b) Bekas
plastik tersebut ditandakan dengan label A untuk biji benih kacang dan label B
untuk biji benih jagung.
c) 2 biji benih kacang dimasukkan kedalam bekas plastic A dan 2 biji benih jagung kedalam bekas plastic B.
d) Biji
benih tersebut disiram setiap hari.
f) Gambar
percambahan biji benih dilukis setelah 5 hari.
Hari
|
Kacang Tanah
|
Jagung
|
||
Panjang Radikal (Akar)
|
Panjang Plumul (Pucuk)
|
Panjang Radikal (mm)
|
Panjang Plumul (mm)
|
|
1
|
1.67 cm
|
0.33 cm
|
0.83 cm
|
0.16 cm
|
2
|
3.33 cm
|
0.66 cm
|
1.66 cm
|
0.32 cm
|
3
|
5.00 cm
|
0.99 cm
|
2.49 cm
|
0.49 cm
|
4
|
6.67 cm
|
1.32 cm
|
3.32 cm
|
0.65 cm
|
5
|
8.34 cm
|
1.65 cm
|
4.15 cm
|
0.80 cm
|
6
|
10 cm
|
2 cm
|
5 cm
|
1 cm
|
4.6 ANALISIS
1. Lukiskan
pemerhatian anda untuk kedua – dua jenis tumbuhan
2. Nyatakan
perbezaan diantara pertumbuhan Epigeal dan Hipogeal
Pertumbuhan Epigeal
|
Pertumbuhan Hipogeal
|
Kotiledon akan keluar dari tanah
bersama – sama plumul
|
Kotiledon akan kekal dibawah tanah.
Hanya plumul sahaja yang keluar dari tanah
|
3. Lukiskan
struktur biji benih dan labelkan
Embrio
adalah sebuah eukariota diploid multisel dalam tahap paling awal dari
perkembangan. Istilah embrio hanya dipakai untuk tumbuhan kecil yang terbentuk
dalam biji yang berada dalam keadaan dormansi, iaitu dalam keadaan menunggu
untuk bercambah. Embrio adalah suatu biji benih yang mengandungi plumul iaitu
bahagian embrio yang membesar menjadi pucuk, radikel iaitu bahagian embrio yang
membesar menajdi akar dan kotiledon ialah sebagai penyimpan dan pembekal
makanan untuk biji benih
5.
Bagaimanakah
mengatasi kedormanan?
Bagi
mengatasi kedormanan pada biji benih, terdapat beberapa cara iaitu:
I.
Mengikis
kulit luar
a.
Gunakan
kertas pasir, kikir
b.
Meretakkan
dengan tukul
c.
Menggunakan
mesin pembacuh simen bersama pasir dan kerikil
II.
Merendam
dalam air dapat melarut kimia perencat.
a.
Rendam
dengan air panas (77 – 100 darjah farenheit) beberapa minit. Dibiarkan sejuk
selama 12 – 24 jam
b.
Rendam
dengan air biasa 1 hingga 2 jam
III.
Merendam
dalam asid ( bagi kulit yang terlampau keras)
a.
Menggunakan
asid sulfurik pekat ( ketumpatan 1.84) – sangat bahaya
b.
Nisbah
yang digunakan adalah 1 bahagian biji benih : 2 bahagian asid
c.
Masa
adalah 10 minit sehingga 6 jam bergantung kepada keadaan biji benih.
d.
Basuh
dengan air biasa sekurang – kurangnya 10 minit.
IV.
Melembabkan
biji benih pada suhu rendah
a.
Dikenali
sebagai pelintapan untuk merangsang perubahan dari segi fisiologi.
b.
Hanya
untuk benih yang memerlukan suhu rendah untuk bercambah sahaja.
c.
Kaedahnya
adalah:
·
Rendam
dalam air biasa 12 – 24 jam, kemudian digaul dalam medium lembap seperti habuk
papan reput.
·
Nisbah
adalah 1 bahagian benih : 3 bahagian medium
·
Campuran
diletak ditempat sejuk, lembap dan mempunyai pengudaraan yang baik.
·
Suhu
diantara 2 darjah celcius sehingga 7 darjah celcius selama satu hingga empat
bulan.
RUJUKAN
3.
http://www.cikguhailmi.com/2014/04/eksperimen-mengkaji-keadaan-yang-diperlukan-untuk-percambahan-biji-benih.html (19/10/2018)
No comments:
Post a Comment